Sağlıkçılardan muayene süresini 2 dakikaya düşüren hastaneye protesto

img
İSTANBUL - Muayene süresini 2 dakikaya düşüren Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’ni protesto eden sağlık emekçileri, "hekimlerin köle, hastaların ise müşteri olmadığını" vurguladı. 
 
İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şubesi üyeleri, Kadıköy’de bulunan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Hastanesi’nde muayene süresinin 2 dakikaya düşürülmesini hastane önünde düzenledikleri açıklamayla protesto etti. “2 dakikada hekimlik yapılmaz” pankartının açıldığı açıklamada, “Hekimler köle, hastalar müşteri değil”, “ Emek bizim söz bizim” dövizleri taşındı. Açıklamada, sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. 
 
İTO Temsilcisi Dr. Meltem Günbeği, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde randevu sisteminin, hiçbir hekime bilgi verilmeden değiştirildiğini aktardı. Günbeği, “Bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakikadır. Ancak buna rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 10 dakikanın altına, hatta 5 dakikaya inmiş bulunmaktaydı. Bu yolla hekimlere günlük muayene ettikleri hasta sayısını en üst seviyeye çekmesi dayatması uzun süredir vardı” ifadelerini kullandı. 
 
‘HEKİM HASTASINA ZAMAN AYIRAMIYOR’
 
Göztepe Şehir Hastanesi’nde hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sisteminin açıldığını belirten Günbeği, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmadığına işaret etti. Bu süre zarfında yurttaşların nitelikli sağlık hizmeti alamadığını ifade eden Günbeği, “Sağlıkta yaşatılan kriz hastanın yalnızca hastaneye gitmesi üzerinden kurgulanan yöntemlerle çözülmeye çalışılsa da bu suni çözüm arayışları, 2 dakikada çözüm olunamayan sağlık sorunları sonrası, hastaların yeniden ve yeniden sağlık kurumuna başvurularının artmasına neden olacaktır. Yani tam da sağlığı ticarileştirenlerin istediği gibi sürekli talep üretecektir. Hastalarımıza çağrımızdır: Ssağlığınız 2 dakikadan daha kıymetlidir, sağlığınıza sahip çıkın” diye konuştu.
 
 ‘SORUMLUSU İKTİDARDIR’
 
Hastalara tanı koymak için bu sürenin imkansız olduğunu ifade eden Günbeği, “Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, hastanın şikayetini ayrıntılı şekilde dinlemektir. Dayatılan 2 dakikada ne hastanın derdi anlaşılabilir ne de yeterli muayenesi yapılabilir. Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Üstelik yeni hekimler, yeni uzmanlar yetiştirme sorumluluğu olan eğitim ve araştırma hastanelerinde tıp ve tıpta uzmanlık eğitimini imkânsız hale getirmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sorunlarının sebebi biz hekimler, sağlık çalışanları ve hastalarımız değil. Sorunun kaynağı, bu programı uygulayan AKP iktidarı ve Sağlık Bakanlığı’dır. O nedenle sistemin tıkanıklığını mesleğimizi, emeğimizi ve halkın sağlığını hiçe sayarak çözme girişimlerini kabul etmiyoruz. Çözüm, dayatmalarda değil, hastayı müşteri, bizleri de ucuz iş gücü olarak gören, sağlığı piyasa haline getiren politikaların terk edilmesidir” şeklinde konuştu.