27 NİSAN 2024 GÜNDEMİ

img
* İktidarın PKK’ye yönelik yapmakta ısrar ettiği operasyon ile yeniden bir toplumsal kutuplaşma yaratıp, gücünü korumak istediğini kaydeden Siyaset bilimci Dr. Mustafa Peköz, iktidarın beklediği sonucu alamayacağını söyledi.
 
* Wan'daki irade gaspına karşı Adana’da yapılan protesto eyleminde polis şiddetine maruz kalan bazı kişiler hakkında soruşturma açıldı.
 
* Yükselen kadın ve emek düşmanı politikalara karşı 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyleyen Mor Dayanışma üyesi kadınlar, “Haklarımızı savunmak için ‘buradayız, güçlüyüz’ diyeceğiz” dedi.
 
* PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 6 aydır eylemde olan siyasi tutsakların taleplerinin haklı olduğunu ve karşılanması gerektiğini belirten İHD Wan Şube Eşbaşkanı Av. Mehmet Salih Coşkun, tutsakların taleplerinin toplumsal barışa önemli bir katkı sunacağını söyledi. 
 
* Kültür-sanata yönelik yasak ve saldırılara karşı halkın büyük bir sahiplenme gösterdiğini belirten tiyatro oyuncusu Özcan Ateş, Amed Tiyatro Festivali’ne de 10 gün boyunca ilgi ve alakanın yoğun olduğunu söyledi. Rojhilatlı tiyatrocu Perwîz Ehmedî de, festivallerin önemine değindi.
 
* Egîdê Cimo Müzik Okulu, öğrencileri için enstrüman kampanyası başlattı. Okulun öğretmenlerinden Mizgîn Duruk, Kürt müziği ve sanatı alanında kendisini geliştirmek isteyen öğrencilerin enstrüman ihtiyacının karşılanması amacıyla kampanyayı başlattıklarını belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.
 
* Bu yıl Êlih’te gerçekleştirilecek 1 Mayıs Bölge Mitingi’ne katılım çağrısı yapan Tertip Komitesi Eş Sözcüsü Cihan Tüzün, “Sömürüye, baskıya, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı birleşelim” dedi.
 
* Ekonomik kriz nedeniyle temel ihtiyaçlarında kısmaya gittiklerini dile getiren yurttaşlar, ekonomik krize ancak iktidarın değişimiyle çözüm bulunacağını söyledi. 
 
* 20 yaşında girdiği cezaevinden 50 yaşında çıkan hasta tutsak Cebrail Vural, “Özgür, eşit bir yaşamda Kürtlerin bir olması gibi bir hayalimiz var. Bu hayaller öyle imkansız, gerçekleşmeyecek hayaller değil. Bu açıdan sonuna kadar mücadelem devam edecek” dedi. 
 
* DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, partinin il kadın eş başkanlarının Genel Merkez binasında seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere yapacağı toplantı öncesi açıklama yapacak. (10.00) CANLI
 
* TBB Anıtpark’da “Büyük Savunma” mitingi gerçekleştirecek. (10.30-13.00)
 
* Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı'nda gerçekleştirdikleri eylemlerinin 996'ncısını gerçekleştirecek. (12.00)
 
* İHD, her hafta "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle gerçekleştirdiği eylemlere Elîh, Amed ve Colemêrg'de devam edecek. (12.00)
 
* İzmir'de bulunan siyasi parti ve insan hakları kurumları, cezaevlerinde süren hak ihlallerine ilişkin Şakran Kadın Kapalı Cezaevi önünde basın açıklaması düzenleyecek. (12.00)
 
* ÖHD ve Med Tuhad-Fed, “2022-2023 yılı cezaevleri hak ihlali raporunu” İHD Dîlok Şubesi'nde yapacağı basın açıklamasıyla kamuoyu ile paylaşacak. (12.00)
 
* İHD İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde, İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu ise "F Oturması" eyleminin 631'inci haftasında şube binası önünde açıklama yapacak. (13.30)
 
* Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda Genel Kurul toplantısı düzenleyecek( 13.00-18.00)
 
* Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 503’üncü hafta basın açıklamasını İHD Ankara şube binası önünde yapacak (13.30)
 
* ODTÜ'lü öğrencilerin rektörlüğün Bahar Şenliği yasağına karşı başlattığı oturma eylemi devam edecek. (13.00-20.00)