Tek gayeleri Kürtçeyi yaşatmak

img

HABER MERKEZİ - Asimilasyon politikalarına karşı Kürtçe çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdüren dernek yöneticileri, ailelere “Çocukları dil için teşvik etmeliyiz” çağrısı yaptı. 

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı eylem ve etkinliklerinin startı 8 Mayıs'ta verildi. Kürtçe dersler vererek, kültür ve dil üzerine araştırmalar yapan dil kurumlarının öncülük ettiği eylem ve etkinlikler, "Kürtçeye statü, Kürtçe eğitim" şiarıyla 1 Haziran'a kadar devam edecek. Bir 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı daha asimilasyon politikalarına karşı mücadeleyle karşılayan kurum ve grup, Kürtçenin resmi ve eğitim dil olmasını talep ediyor. 
 
Adana'da Kürtçe sanat çalışmaları yürüten kadın grubu Şitlên Azadî'de yer alan Gülbahar Akman, Kürtlerin de dilin yaşatılması için daha fazla çalışma yürütmesini istedi. Kürtçe ezgilerle büyüdüğünü ifade eden Gülbahar Akman, Kürtçe şarkı söylemenin bir direniş olduğunu kaydetti. Gülbahar Akman, "Sadece Kürtçe şarkı söylediği için halen tutsak olanlar var. Bu nedenle Kürtçe şarkı söylemek direniştir. İlk öğrendiğim Kürtçe şarkı Agirê Jiyan'dan Rehşan şarkısıydı. Şarkının hikayesi çok etkileyiciydi. Yaşamını hiç çekinmeden halkı için sonlandıran Rehşan arkadaş üzerine yazılan bir şarkı. Bu şarkıyı dinlerken özgürlüğün ne kadar zor kazanıldığını hissettim" dedi.
 
 
Gülbahar Akman, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini vurgulayarak,"Şu an yasalarda sadece tek bir dil resmi. Kürtçeyi resmi kurumlarda ve yazışmalarda kullanmak yasak. Devlet görevlileri Kürtçeyi duyunca şaşırıyorlar ve ırkçı yaklaşımlar halen mevcut. Buna karşı aileden başlayarak çocuklarla Kürtçe konuşulması gerekiyor. Çağrımız anne ve babalaradır; bu tarz çalışmaların yayılabilmesi içinde çocuklarını mevcut kurumlara göndermeleri gerekiyor. Sadece dil eğitimi değil, kültürel ve sanatsal eğitimler de veriyoruz. Çocuklar teşvik edilmeli bu çalışmalara" diye konuştu. 
 
KÜRT ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ
 
Kürtçenin durumunu değerlendiren Kürt Araştırmalar Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî) Eşbaşkanı Heno Ronak, "Milletleri birbirinden ayıran şey dildir. Örneğin birine İngiliz diyebilmek için dilinin İngilizce olması gerekiyor. Bir ulusun kültürü ve farklılığını ortaya koyan şey dildir. Örneğin Cervantes'ten bahsedildiğinde İspanyolcanın en önemli temellerindendir. Neden? Çünkü İspanyolca eserler yazmış. Kürtçeye de baktığımızda Ahmedê Xanî, akla geliyor. Xanî'nin önemi nedir? Yaşadığı çağda baskın olan dil Arapça ve Osmanlıcaydı. Ama o Kürtçe yazdı. Önemi de oradan geliyor. Ulusları birbirinden ayıran ve bu çerçevede belli eden şey dildir. O açıdan dil önemlidir" ifadelerini kullandı. 
 
Kürt dilinin yüzyıldır yasaklandığını vurgulayan Ronak, yüzyıllık süreçte Kürtçenin olumsuz etkilendiğini belirtti. Türkiye'nin Kürtçeye yönelik asimile politikalarının başarılı olmadığının altını çizen Ronak, "Kürdistan coğrafyasının geniş ve engebeli olması asimileye engel oluyordu. 20 yıl öncesine kadar da Kürdistan'da birçok köy engebeli olmasından dolayı gidiş geliş çok olamıyordu. 20 yıldır teknolojinin ön plana çıkmasıyla dilimiz zarar gördü. Telefon, Televizyon ve bilgisayarların toplum tarafından kullanılması toplum üzerinde etki ettiğini görüyoruz. 1806 Babanzade İsyanı'ndan, Osmanlı'da özellikle mirliklerin isyanlarında dilin korunmasına yönelik refleks vardı. Xanî'nin Arapça ve Osmanlıcaya karşı bir tutumu vardı ki eserlerini Kürtçe yazdı. Ondan sonra Hecî Qadir var. Hecî Qadir Kürtçeye statü verilmesi mücadelesini vermiştir. Bu tutumlardan dolayı Kürtçe yenilmedi" diye konuştu. 
 
Kürtçenin gelişmesi ve yaşatılması için günümüze kadar birçok çalışmanın olduğunu dile getiren Ronak, "Kürdistan'daki medreselerde Kürtçe eğitim veriliyordu. Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra Kürtçe yasaklandı. Ama yine de halk arasında konuşuldu. Onun için Kürtçeyi asimile etmekte başarılı olamadılar. Az çok dilimize zarar verebildiler ancak modern Kürt edebiyatının başlangıcı 1935 olarak kabul ediliyor. Erebê Şemo'dan başlıyor. Kuzey Kürdistan ve diğer parçalarda birçok Kürtçe yayın uzun bir zamandan sonra yayınlanmaya başladı. Sömürgecilik ve Kürt diline saldırılarının başarılı olamaması, Kürt dilinin korunmasındaki tutumdur" şeklinde konuştu. 
 
 
'KÜRTÇENİN STATÜSÜ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ OLACAK'
 
 
Ronak, herkesin Kürtçenin gelişmesi için çalışma yapması gerektiğini dile getirerek, Kürtçeyi gündeme getireceklerini belirtti. Ronak, "Başlangıçta ilkokullardan başlayıp üniversitelere kadar eğitim dili olması için çalışacağız. Bunu nasıl yapacağız? Kürtçenin bir statüye kavuşması için kendi kurumlarımızla çalışma yürüteceğiz. İkincisi bütün örgütlenme, parti ve sivil toplum örgütlenmeleri çalışmalarımızı Kürtçe yapmaktır. Üçüncü olarak da ailemizle, arkadaş çevremizle Kürtçe konuşmaktır. Kürt dilinin geliştirilmesinin sorumluluğu sadece kurumlara bırakılması ağır bir yük olur. Kürtçenin eğitim dili olmasına karşı kanunlar var. Bu kanunların değişmesi gerekiyor ki Kürtçenin önündeki engeller kalksın" diye belirtti. 
 
Kürtçenin çocuklara ulaşması için okulların, akademilerin, kreşlerin, enstitülerin kurulması gerektiğini ifade eden Ronak, şunları dile getirdi: "Bugün içinde bulunduğumuz sosyolojiye bakacak olursak da hem Türkiye'nin batısında yaşayan Kürtlerde hem de Kürdistan'ın köylerine Türkçe girmiştir. Az çok dil üzerinde etkisini göstermiş. Buna karşı dil politikalarını geliştirmeliyiz. Kürtçenin statü sahibi olması ve toplumda konuşulması için kurum ve kuruluşlarımızda çalışmalarımızı Kürtçe yapmalıyız. Elimizden geldiğince Kürt dilini gündemimiz yapmalıyız. Kürtçe statü alıp eğitim dili olursa Kürt dilinin yok olmasından bahsetmeyeceğiz. Siyasi olarak tartışılan şeylerden ayrı olarak her yerde Kürt dilinin bizim en temel hakkımız olduğunu belirtip, statüsüne kavuşması için politika üretip çalışmalıyız."
 
KURDÎGEH
 
 
Wan'da çalışmalar yürüten Komeleya Pêşvebirina Çand û Ziman (KURDÎGEH) yöneticisi Gökhan Işık, Hawar dergisinin Kürtçenin standartlaşmasındaki etkisine işaret ederek, "15 Mayıs Kürt Dil Bayramı, Kürtçenin korunması, kültürel birlik, edebiyat ve sanatın gelişimi, kültürel farkındalıktır. 15 Mayıs sadece dil bayramı değil, aynı zamanda kimliğini ve kültürünü korumak isteyen Kürtler için mücadelenin göstergesidir" dedi. 
 
Devlet eliyle Kürtçeyi ortadan kaldırmak için yürütülen asimilasyon politikasının çok yönlü yürütüldüğünü belirten Işık, "Birkaç örnekle sıralayacak olursak; Kürtçenin eğitim dilinde yasaklanması, basında ve sanata yasaklanması, Kürtçe konuşmaya baskı, coğrafi ve kişisel isimlerin değişmesi, kültürel temsillerin azaltılması, Kürt toplumlarının dağıtılıp göç ettirilmesidir" diye belirtti. 
 
Asimilasyona karşı Celadet Alî Bedirxan, Musa Anter, Cegerxwin ve diğer Kürt yazarların eserleriyle Kürtçeyi koruduğunu vurgulayan Işık, teknolojinin gelişmesiyle internet, televizyon ve platformlar sayesinde yeni bir mücadele ve aydınlanmanın belirdiğini kaydetti. 
 
'BAZI LEHÇELER YOK OLMAK ÜZERE'
 
Bakûr ve Rojhilat'taki baskılar nedeniyle Kürtçenin başta Kirmanckî/Zazakî lehçesi olmak üzere bazı lehçelerinin yok olmayla karşı karşıya kaldığının altını çizen Işık, buna karşı anadil eğitiminin önemini vurguladı. Anaokullarından üniversitelere kadar dilin gelişiminin önünü açmak için resmi olarak Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini söyleyen Işık, şunları dile getirdi: "Bu uygulama, Kürtçenin yeni neslin içinde de daha fazla kullanılmasını sağlayacaktır. Kürtçenin; Kurmanci, Sorani, Zazakî, Gorani gibi lehçelere sahip olması, Latin ve Arap alfabelerini kullandığı için terminolojik anlamda bir bütüne kavuşturulması ve standartlaştırılması önemlidir. Öte yandan toplum içinde Kürtçenin yayılması için de basın ve medya alanında da Kürtçe televizyon, radyo, gazete ve dijital platformların geliştirilmesi gerekiyor. Ayrıca Kürtçe içeriklerin dijitalize edilmesi, hukuksal destek, araştırma ve akademik çalışmalar, uluslararası ilişkiler ve toplumsal zihniyetin Kürtçenin gelişmesi için elzemdir."
 

Diğer başlıklar

12:35 Şirnex’teki doğa talanı Meclis gündeminde
12:23 Boğaziçi öğrencileri adliyeye sevk edildi
12:09 HRW: Türkiye savaş suçları konusunda sorumluluk taşıyor
11:52 Trump, El Şara'yla görüştü
11:45 15 Mayıs’ın Kürt Dil Bayramı Günü kabul edilmesi için kanun teklifi
11:33 Erzirom’da kar yağışı
11:32 HDK soruşturmasında 3 kişiye tahliye kararı
11:28 ‘Öcalan ile görüşmek istiyorum’ kampanyası başlatılacak
10:21 Yeni bir dönemin başlangıcı
10:15 Ayten Dêrsim: Sorumluluk bize düşüyor
Amed Malazgirt: Omuzlarımızdaki yük ağırlaştı
10:08 Trump Ortadoğu turunda: Hedef Arap sermayesi
09:59 Kalmaz: HDK demokratik toplum inşasının öncülüğünü üstlenecek
09:36 Ahmet Türk: Devlet beklentilere yanıt vermeli
09:15 Amed Barosu Kürt Dili Komisyonu Başkanı: Anadil için anayasa değişmeli
09:13 Kuruluş sürecinden komploya kadar neler yaşandı?
09:10 Tek gayeleri Kürtçeyi yaşatmak
09:09 27 Şubat'tan bu yana yaşananlar
09:08 Dil Bilimci Tan: Her yerde Kürtçe meclisleri kurmalıyız
09:08 Amed’de kapı kapı süreç anlatılıyor: 3 bini aşkın ev ziyaret edildi
09:07 DEVA Partili Ekmen: Sorun Meclis'te çözülmeli, partiler destek vermeli
09:05 60'ında 'anadilinin öğrencisi' oldu
09:00 14 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:58 Bayık: Önder Apo'nun attığı her adım zaferle sonuçlanmıştır
08:23 Kaytan ve Altun için yapılacak anma programları belli oldu
13/05/2025
23:43 Uruguay eski Devlet Başkanı Mujica hayatını kaybetti
23:34 Valilikten Boğaziçi açıklaması: 97 kişi gözaltına alındı
23:29 Çandar: Meclis barış ve çözüm sürecine el atmalıdır
22:46 ABD: Suriye’de barış ve refah görmek istiyoruz
22:19 Irak Cumhurbaşkanı: Barış girişimlerini destekliyoruz
22:14 Öğrenciler İlahiyatçı Yıldız’ı protesto etti: Çok sayıda gözaltı
21:32 Duran Kalkan: Özgürlük yürüyüşünde yeni bir dönem başladı
21:29 Marmara Denizi'nde bir deprem daha
21:24 Üç milletvekilinin fezlekeleri Meclis’e gönderildi
21:04 Altun ve Kaytan için İsviçre’de anmalar sürüyor
20:28 Ekrem İmamoğlu’na yeni soruşturma açıldı
20:06 Bethnahrin Ulusal Konseyi: Devlet büyük bir reform başlatma sorumluluğunu taşımaktadır
19:52 Dünya barış deneyimlerinin araştırılması talebi AKP-MHP oylarıyla reddedildi
19:46 Sakine Cansız'ın annesi ameliyat oldu
19:27 'Toplumsal barış için hasta mahpuslar serbest bırakılsın'
19:22 Bayar’ın tahliyesi 4’ncü kez ertelendi
19:17 İzmir’de Soma anması
19:13 PKK’nin kararı Meclis gündeminde: Çözüm için kanunlar yapılmalı
19:04 Trump, yarın Ahmed El Şara ile görüşecek
18:20 ABD, Suudi Arabistan ile silah anlaşması imzaladı
18:16 Tekik’in taziyesine gün boyu kitlesel ziyaret
18:04 AP Kürt Çalışma Grubu: Temel özgürlükler güvence altına alınmalı
17:38 Özerk Yönetim: Öcalan’ın projesi kurtuluş yolunu gösteriyor
17:28 NATO Genel Sekreteri Rutte Erdoğan ile görüştü
17:22 Marmara Denizi’nde 3.4 büyüklüğünde deprem
16:57 Soma'da 301 madenci anıldı
16:50 TJA: Altun ve Kaytan sosyalist erkek kişiliğin çağdaş temsilcileridir
16:26 Hasenan Aşiret Derneği Başkanı: Süreç yasal düzenlemelerle taçlanmalıdır
15:53 PTT emekçileri taleplerini açıkladı
15:34 Hayati Kaytan: Bu onurlu yolculuğu özgürlükle taçlandıracağız
15:26 Öcalan PKK kongresini selamladı, Kaytan ve Altun'u andı
15:17 BM'den kongre açıklaması: Sürece yardımcı olmaya hazırız
14:58 Kaytan ve Altun anıldı: Dönemin Prometheusları olarak yeni bir yaşamı yarattılar
14:50 Bakırhan: Toplumun bu sürece inanması için iktidar adım atabilir
14:47 Adana’da Kaytan ve Altun anması: Mücadelelerini barışla taçlandıracağız
14:38 İstanbul Barosu: Cinsiyetçi politikalar kurumsallaştırılıyor
14:21 İran 13 günde 96 kişiyi idam etti
14:19 Hatem Özdemir'in yeniden yargılanma talebine ret
14:00 Qubat Talabani: PKK sorumluluğunu yerine getirdi
13:46 Bir hareketin şekillendiği yer: Tuzluçayır
13:08 Sanatçı Pınar Aydınlar hakkında tahliye kararı
13:01 Demokratik Modernite’nin 51’inci sayısı çıktı
12:45 Bakırhan: Büyük bedellerle yürütülen mücadele yerini demokratik toplum inşaasına bırakıyor
12:42 Yangında eşi ve çocukları ölen itfaiyeci gözaltına alındı
12:39 Failin asker olduğu davada savcılık 'hata' diyerek ceza istemedi!
12:11 Tuzluçayır’da Kaytan ve Altun anması
12:03 Sozdar Avesta: Sonuç almak sosyalist bir yaşamla mümkün
11:47 Çağrı Merkezi Kurmanci hizmet vermeye başladı
11:44 Rezan’da esnafa sürecin önemi anlatıldı
11:07 13 yılda sadece 148 Kürtçe öğretmeni atandı
10:43 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
10:28 Trump'ın Ortadoğu turu başladı
10:15 Amedliler: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü olmazsa olmaz
10:14 78'liler Federasyonu Başkanı Esentürk: Sürecin yasal alt yapısı oluşturulmalı
10:10 Besê Hozat: Sürecin öncüleri olacağız
10:09 Kaytan ve Altun için İstanbul'da 4 günlük anma
10:08 Dörtler'in koğuş arkadaşı Dündar: Hepsi bu sürecin mayasıydı
10:04 Eşber Yağmurdereli: PKK çok büyük bir adım attı, sıra devlette
10:00 Doğu Ergil: Artık devletin sığındığı mazeret ortadan kalkıyor
09:58 Karayılan: Yasal değişiklikler olmalı
09:48 Bey Dağları’ndan Akdeniz’e zehir akıyor
09:47 ÖHD’li Azad: Adalet Bakanlığı sürece dair inisiyatif almalı
09:29 Barış Anneleri: Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanmalı
09:25 Kartal: Demokratik toplum sosyalizmi yeni sürecin perspektifidir
09:12 Ebeveynler ve çocukları aynı sıralarda dillerini öğreniyor
09:10 Öcalan'ın 'Kürdistan sömürgedir' tezinden PKK'nin kuruluşuna...
09:07 Şivişki Yaylası’nda pancar mesaisi: Hem şifa hem geçim kaynağı
09:06 Kürt yazarlar: Tek amacımız dili korumaktır
09:05 Bayramoğlu: Süreç yeni başlıyor, devlet adım atmalı
09:04 Dünya Özbilgi’yi işkenceyle katleden failin karar duruşmasına çağrı
09:00 13 MAYIS 2025 GÜNDEMİ
08:47 Marmara Denizi'nde deprem
12/05/2025
23:26 Kurtulmuş: Süreç Meclis’imizin iradesinde yeşerecektir
23:16 Kaytan ve Altun’un aileleri: Mücadeleleri daha da büyüyecek
22:54 Zagros Hîwa: Bundan sonrası devletin atacağı adımlara bağlıdır
22:44 Hasta tutsak Soydan Akay tahliye edildi
22:39 Davutoğlu’ndan Bakırhan ve Bahçeli’ye telefon
21:15 Irak: PKK’nin kararını destekliyoruz
21:12 ABD’den PKK açıklaması: Kararı bir dönüm noktası niteliğinde
21:02 ÖHD’den ağaç kesimine karşı Orman İşletme Müdürlüğüne başvuru
20:49 İsviçre'de Kaytan ve Altun için taziye kuruldu
20:28 Kıbrıs Cumhuriyeti ile Suriye arasında 'geri kabul anlaşması' imzalandı
20:24 Kadınlar iktidarın baskı ve hak ihlallerini protesto etti
20:12 İmamoğlu: Meclis zemininin güçlendirilmesine ihtiyacımız var
20:05 Erdoğan’dan PKK kararı sonrası açıklama: Kritik bir eşiği daha aştık
19:55 Birçok kentte Erol Eğrek protestosu: Saray bu cinayetin sorumlusudur
19:48 Öğrencilerden 'Tutuklu arkadaşlarımıza özgürlük’ forumu
19:42 KCDP: İktidarın aile odaklı politikaları kadınları öldürüyor
19:32 Mazlum Abdî: Yeni adımın barışçıl sürecin kapılarını aralayacağına inanıyoruz
19:13 Trump’tan İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmelerine destek
19:09 Bafil Talabani: Tarihi adım için elimizden geleni yapmaya hazırız
18:53 Özel: Sorunların çözümü hukuk devleti, adalet ve demokrasiden geçer
18:44 Tülay Hatimoğulları: Demokratik Cumhuriyetin yolu açılmıştır
18:40 CHP’nin boykot sitesi üçüncü kez erişime engellendi
18:26 Şerzan Kurt mezarı başında anıldı
18:11 RTÜK: Provokasyonlara değil hakikate kulak verin
17:45 DBP: Siyasal ve demokratik zeminin güçlendirilmesi tarihi sorumluluktur
17:19 Barış Annesi Zekiye Ayhan beyin kanaması geçirdi
17:15 Tekik’in taziyesine gün boyu ziyaret
16:51 Mesud Barzani: Sürecin başarısı için her türlü desteği sunacağız
16:42 Bahçeli’den ilk açıklama: Abdullah Öcalan’a ve DEM Parti’ye şükranlarımı sunuyorum
16:33 Sağlıkçılar eylemde: Sistem can çekişiyor
16:31 Pınar Aydınlar’ın duruşmasına katılım çağrısı
16:02 Adliyede ifadesi alınacak kişi ve ailesi darp edildi
15:53 Selahattin Demirtaş: El birliğiyle, samimiyetle çalışma zamanı
15:39 AB’den ilk açıklama: Bu tarihi fırsat değerlendirilmeli
15:16 CHP’li Alp: Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği
15:05 Ayşegül Doğan: Sadece bir fesih kararı değil, yeni bir inşa süreci
15:02 Adalet Bakanı Tunç: Demokrasi yolunda emin adımlarla yürümeye devam
14:46 Hakan Fidan: PKK'nin kararı tarihi ve önemlidir
14:25 Narenciye bahçelerinin yok edilmesine karşı eylem
14:24 Ayşegül Devecioğlu: İktidarı adım atmaya zorlamalıyız
14:10 Ali Duran Topuz: Artık devlete bakmalıyız
14:04 Amed'de fırtına
13:38 Eliaçık: PKK’nin tarihi adımından sonra devlet hukuki statü sağlamalı
13:27 YNK Sözcüsü: Olumlu bir adım
13:22 Bakırhan: Sorunu çözmek için gerekçe kalmadı
13:08 Riha’da hasta tutsaklar tahliyesi talebiyle eylem
13:06 Kaytan ve Altun'u anlattı: Hiçbir kazanım kolay olmadı
13:01 Amed Baro Başkanı Güleç: Demokratik zemini oluşturacak yasal adımlar atılmalı
12:37 PKK kararını değerlendiren Pervin Buldan: Meclis devreye girmeli
12:36 Neçirvan Barzani: Yeni dönemin kapılarını aralayacak tarihi karar
12:21 SOLDEP: Toplumsal barış için mücadeleyi büyütelim
12:19 PKK açıklaması sonrası ASELSAN hisseleri çakıldı
12:00 Gazeteciler davasında bir beraat, 3 ceza istemi
12:00 Erxevanlılar Önder’in adının yaşatılması için kampanya başlattı